Om mig

Hej!

Jag heter Suzanne Fröling Fredholm och har varit försäkringsförmedlare för Agria Djurförsäkring sedan 2000. Mitt djurintresse startade tidigt. Jag gick med i SBS – Svenska Blå Stjärnan – redan som 13-åring och lärde mig om hundar och hästar. I vuxen ålder byggde jag på med hund-, hästsjukvård och veterinärbiträdesutbildning och har arbetat hos olika veterinärkliniker. Jag har hundpensionat och föder upp labradorer. Just nu har familjen två labradorer, två taxar och två gräsparakiter. För några år sedan hade vi några undulatkullar och två dvärgkaninkullar.

 

 

Publicerad i Allmänt

Köp aldrig en smuggelhund

Fall aldrig för frestelsen att rädda en valp som smugglats till Sverige. Gör du det, bidrar du till att oseriösa hundsmugglare och utländska ”valpfabriker” kan fortsätta sin verksamhet, eftersom de lyckats sälja ännu en valp till någon som tror att den gjort valpen en tjänst.

Funderar du på att köpa valp bör ett av dina viktigaste krav vara att få träffa tiken som är mamma till valpen på platsen där valpen är uppfödd.
– Får du göra det kan du lätt bilda dig en uppfattning om hur hunden haft det under sin första livstid samt hur mamman är och mår, säger Cecilia Winter på Agria Djurförsäkring.

Får du inte träffa mamman kan det betyda att hon är i så dåligt skick att uppfödaren vill undanhålla henne.
– Det kan också betyda att hon inte ens finns i landet utan att valparna smugglats hit utan henne.

Den senaste tiden har det nämligen uppmärksammats att valpar smugglas till Sverige och registreras som avkommor till svenska tikar och på så sätt får falska stamtavlor. Valparna säljs dyrt och kan bära på sjukdomar som riskerar att spridas i Sverige. Agria vill därför uppmana alla som går i valpköpartankar att vara noggranna i sitt val av uppfödare och valp.

SKK:s webbplats Köpa Hund är en mycket bra tjänst för dig som letar uppfödare, valp eller vill läsa mer om olika raser, tipsar Cecilia.
Större risk och sämre försäkring
En hund som smugglats hit från utlandet kan aldrig få en lika bra försäkring som en svensk-uppfödd.
– Försäkringen gäller aldrig för fel som fanns innan försäkringen tecknades oavsett om felen är medfödda eller ej. En svensk uppfödare har dock möjlighet att försäkra sig mot så kallade ”dolda fel”, det vill säga om en valp under de tre första åren visar sig ha en sjukdom eller defekt som bevisligen fanns vid leveransen men som inte upptäcktes då, förklarar Cecilia.

Ibland använder säljare sig av argumentet att deras valpar är registrerade i Svenska Jordbruksverket.
– Det är dock inte samma sak som att vara registrerad i Svenska Kennelklubben som är svenska uppfödares organisation. Det är lag på att alla svenska hundar ska vara registrerade i Jordbruksverket men det innebär endast att hunden är id-märkt och inte att den har en stamtavla.

– Får Agria kännedom om att en hund kommit olagligt till Sverige behöver vi intyg på rabiesvaccinering, besiktning och liknande för att kunna göra en ny riskbedömning, avslutar Cecilia.

Obs! Funderar du på att importera en hund från en seriös uppfödare utomlands hittar du många bra tips på vad du ska tänka på SVA:s webbplats.

Publicerad i Allmänt

Hej världen!

Välkommen till Webbplatser för Agrias ombud. Det här är ditt första inlägg. Redigera eller radera det. Sen är det bara att börja blogga!

Publicerad i Okategoriserade