Hejdå sommar, Hallå vintern

 

 

 

 

190125_1931761297680_1351701225_32298030_7450326_n

Tips för en skönare hundvinter

Vintern är en härlig tid för hundar och människor, men den kan också vara väldigt besvärlig. Därför tipsar vi här om hur du och din hund får en skönare vinter tillsammans.

Vi människor skyddar oss efter bästa förmåga med mössor, vantar och tjocka skor. Hundar däremot har bara sin päls och sina tassar. Därför behöver vi hjälpa dem när kylan blir för svår och snön för djup. Olika raser klarar av förklarliga skäl kylan olika bra. Storlek och pälsmängd är faktorer som självklart spelar in. Hundens hull hjälper till att hålla kylan borta.

Kylan tar energi

Hundar som ”jobbar”, exempelvis jakthundar och draghundar behöver mer bränsle för att klara av sitt arbete vintertid. Här kan ett särskilt ”högprestanda-foder” vara ett alternativ i stället för att öka fodergivorna. Tänk bara på att foderbyten skall ske gradvis för att hundens mage skall vänja sig. Prata med din foder-handlare, de skall kunna svara på frågor om sådant.

Risk för förfrysningsskador

En mager hund fryser säkert litet mer än en lite mulligare. Därmed inte sagt att du skall göda din hund för vintern. Förfrysningsskador kan drabba hundar likväl som människor. ”Utstickande” kroppsdelar som öron, svanstipp och på hanhundar pungen är mest utsatta för kylan. En hund som bunden får vänta på matte eller husse utanför affären kan få urinvägsinfektion.

Investera i täcke och reflexer

Ett särskilt hundtäcke är en bra hjälp för din hund och finns att köpa i välsorterade ZOO-affärer. Det är viktigt att det passar och täcket ska varken vara för stort eller för litet. Du säkert få hjälp att prova ut rätt storlek i affären. I samma affär kan du också köpa reflexer till din hund så att den syns i vintermörkret. Det finns reflexförsedda halsband, koppel och även täcken.

Sköt om tassarna

Hundars tassar klarar sig oftast bra. För dig som bor i tätort där det saltas mot halka är det viktigt att tvätta av tassarna ordentligt efter promenaden. Annars kan tassarna spricka och hunden får ont. Om detta ändå händer, finns feta salvor att köpa som hjälper läkningen. Är det så kallt ute att din hund får köldkramp skall du naturligtvis inte ta ut den annat än för att rasta sig.

Vintermotionera med förnuft

Vad det gäller motion är det härligt för oss människor att åka skidor och naturligtvis skall hunden med på skidturen. Tänk på att när vi glider fram kan hunden ha det väldigt jobbigt i den djupa snön. Att ha hunden med i slalom eller snowboard-backen är ingen bra idé. Den kan komma i vägen för dig eller andra åkare och göra sig riktigt ordentligt illa.

Den faran finns också om du tar med dig hunden på skridskoturen, där risk för skärsår uppstår. En riktigt blank och hal is medför också fara för hunden att halka och fläka sig. Åker ni på sjöar eller havet finns självklart drunkningsrisken både för dig och hunden, så var aktsam!

Fortsätt att njuta av vintern men tänk på din fyrbenta vän när naturen visar sitt bistraste ansikte.

Bertil Lundgren

Publicerad i Okategoriserade

Agrias nya leveransförsäkring

Leveransförsäkring

Agrias Leveransförsäkring är en försäkring som gäller för olycksfallsskador som inträffar efter att du fått hem ditt djur. Om olyckan skulle vara framme är det en kostnadsfri trygghet för dig och din nya familjemedlem. Försäkringen gäller i fem dagar från leveransen men vi rekommenderar alltid att du tecknar Agria veterinärvårdsförsäkring som gäller för både sjukdom och olycksfallsskador så fort som möjligt.

För smådjur och fågel
Agria Leveransförsäkring för smådjur och fågel ersätter kostnader för undersökning och behandling för olycksfallsskador med upp till 10 000 kronor i fem dagar från och med leveransen. Du betalar en fast självrisk på 700 kronor och en rörlig självrisk på 25 procent.

För hund och katt
Agria Leveransförsäkring för hund och katt ersätter kostnader för undersökning och behandling för olycksfallsskador med upp till 25 000 kronor i fem dagar från och med leveransen. Du betalar en fast självrisk på 1 700 kronor och en rörlig självrisk på 15 procent.

Teckna Agria Veterinärvårdsförsäkring så fort som möjligt
Vill du ha en försäkring gäller kostnader för både sjukdom och olycksfall ska du teckna en Agria Veterinärvårdsförsäkring så fort som möjligt när du fått hem din nya familjemedlem.

Gör så här om du behöver anmäla en skada
Anmäl en skada genom att skicka in kvitto och besöksspecifikation till Agria Djurförsäkring, FE 16446, 838 83 Hackås. På skadeanmälan uppger du leveransförsäkringens ärendenummer som du hittar i det beräftelsemejl du fick när du tecknade försäkringen.Du har 90 dagar på dig att anmäla skadan till oss från skadehändelsen.

Publicerad i Okategoriserade

Besök på kennel Mhelea’s

I våriga Vårgårda utanför Göteborg liggen kennel Mheleas. Här föder Pernilla Junehagen upp Chinese Crested dog i liten skala och i hemmiljö.

En av valparna visade sig vara en riktig linslus

Under mitt besök fick jag kela med de 6 veckor gamla valparna som knappt hade tid till annat än bus. Detta var mitt första kennelbesök som ombud för Agria och tillsammans gick vi genom kennelns försäkringar och behov.

I april är valparna leveransklara och kommer självklart levereras med vars ett av Agrias valpkit. Vill du läsa mer om valparna, besök www.mheleas.se

Publicerad i Okategoriserade

Skydda dina hundar från fästingar

Nu är sommaren snart här och fästingarna har redan börjat krypa fram. Som tur är finns det medel och metoder för att undvika dom.

5655_1113231545559_1070015137_30286572_6609860_n

Se vår film om hur du kan förebygga och ta bort fästingar på din hund. Veterinär Lotta Möller berättar om vilka sjukdomar hunden kan få av fästingbett och om när du behöver söka veterinärvård.

tryck på länken för att komma till filmen. http://www.youtube.com/watch?v=9reb23C97HU

 

Publicerad i Okategoriserade

Brucella canis – en risk med gränslös hunduppfödning

: 2014-02-11 07:00

Bodil Ström Holst är veterinär och specialist i reproduktion på hund och katt. Idag arbetar hon på SLU men har tidigare arbetat på SVA med smittsamma sjukdomar. En kombination som gjort att Bodil är en av de veterinärer i Sverige som har bäst koll på könssjukdomen Brucella canis som haft två utbrott i landet sedan 2011.
– Tidigare har det alltid känts som om jag pratat om smittor långt bort i världen men nu är Brucella verklighet i Sverige, säger Bodil.

År 1994 togs karantänkravet bort inom EU och därmed öppnades uppfödarens gränser på ett helt nytt sätt.
– Innan dess hade endast 1 % av alla kullar som föddes i Sverige en pappa registrerad i ett annat land än Sverige eller Norge. Idag har 8-9 % det, det vill säga runt 1000 kullar per år, säger Bodil.

2004 slopades även kravet på införseltillstånd och det enda som behövs för att resa in i Sverige från ett annat EU-land är idag är pass, id-märkning och en giltig rabiesvaccination. Bodil är noga med att poängtera det positiva som en större gen-pool innebär för aveln men även riskerna som uppfödare bör vara medvetna om.
– Uppfödning är alltid en slags riskbedömning och Brucella en del av den, säger Bodil.
Karta_spridningKartan illusterar hur spritt Brucella canis är i världen.
A: Prov på hundar har visat att sjukdomen är vanlig.
B: Enstaka fall finns rapporterade.
C: Prov från hundar har visat att smitta finns men inte är så utbredd.

Källa: http://www.actavetscand.com

Hur smittar Brucella?
Bakterien Brucella canis trivs och förökar sig i hundens könsorgan och smittar via slemhinnor.
– Därför är det en könssjukdom på hund, förklarar Bodil.

Det mest smittfarliga är flytningarna från tiken vid löpning och de hon får vid en abort. Men även i moderkakor och aborterade foster är det maximalt med bakterier.
– Jag har räknat rent teoretiskt på hur stark smittan är och kommit fram till att en tesked skulle räcka till 500 000 doser smitta, berättar Bodil.

Urin och sperma innehåller också mycket bakterier så en hund som slickar i sig till exempel urin eller löpblod kan också bli smittad.
– Därför kan tikar smitta tikar och hanar andra hanar om de går ihop hos en uppfödare. Utanför hunden är dock bakterien relativt kortlivad och går att tvätta bort med vanliga desinfektionsmedel.

Hundar kan smitta människor och även om det är relativt ovanligt är det en anledning till att Jordbruksverket ser allvarligt på Brucella. Det finns fall beskrivna om personer som drabbats efter att de till exempel varit med när en hund aborterat.

– På människor är Brucella dock ingen könssjukdom utan symtomen är influensaliknande och sjukdomen går att behandla framgångsrikt med antibiotika, vilket den inte gör på hund.

Symtom på Brucella
På en tik som inte går i avel är sjukdomen svår att upptäcka eftersom symtomen är väldigt allmänna och utgörs av till exempel trötthet, matt päls, lymfknuteförstoring, ögoninflammation och vid något enstaka fall inflammation i ryggens disker.

– På avelstikar däremot ska man vara på sin vakt vid sena aborter och brungröna flytningar, speciellt om man har parat internationellt, säger Bodil.
Abort i vecka 7-9 och fula flytningar i lång tid därefter (upp till 6 veckor) är typiska symtom på Brucella. Dödfödda eller svaga valpar och infertilitet är andra symtom.
– Det händer dock att valpar föds och verkar normala men senare utvecklar Brucella vilket gör sjukdomen lömsk.

På en hane kan Brucella misstänkas tidigare, då symtomen är mer synliga med inflammation i testiklar och bitestiklar och sår på pungen. Även spermiekvalitén påverkas såsmåningom med infertilitet som följd.

Att drabbas av Brucella
Brucella är en anmälningspliktig sjukdom och Jordbruksverket kan besluta om åtgärder när den upptäcks. Anledningen till att man har reagerat så kraftfullt är att smittan ännu inte fått fäste i landet även om det hittills finns två konstaterade utbrott varav ett skedde 2011 och det andra sommaren 2013.

Vid båda utbrotten av Brucella canis i Sverige upptäcktes smittan hos dräktiga tikar som fick typiska symtom sent i dräktigheten då de förlorade sina valpar och fick fula flytningar. Tikarna hade parats med utländska hanar och tyvärr fanns ingen annan utväg än att avliva de smittade hundarna.

Vid båda utbrotten skedde också en noggrann smittspårning som Jordbruksverket och Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) ansvarade för. Det togs upprepade prover, både blodprover och prover för bakteriologisk odling från könsorganen. Under tiden som smittspårningen skedde satt hundarna som misstänktes vara smittade i hemkarantän.

I andra länder där smittan redan finns är situationen helt annorlunda.
– Där är det ofta upp till uppfödarens goda vilja att testa sina hundar. En del kennlar annonserar till exempel om att de är Brucella-fria i marknadsföringssyfte.

Konsekvenser av Brucella
Brucella är ett av de största hoten man kan råka ut för som uppfödare. Man riskerar att förlora både sin hund, pengar och sitt avelsarbete som man lagt lång tid på att bygga upp.
– Råkar ni ut för att er tik aborterar sent så skicka för guds skull foster och hinnor på obduktion så att smittor fångas upp i tid, är Bodils rekommendation.

Jordbruksverket och SVA har också tagit fram rekommendationer kring provtagning för Brucella vid parning eller insemination med utländska hundar och vid import av hund. De är baserade på riskerna som finns vid olika situationer. Följer du rekommendationerna är risken att föra in Brucella i landet liten men några fullständiga garantier finns tyvärr inte.
– Om det känns jobbigt att be en utländsk hundägare att Brucella-testa sin hund före parning med din kan du alltid skylla på dessa rekommendationer även om de inte är tvingande regler, tipsar Bodil.

REKOMMENDATIONER OM PROVTAGNING
Risknivå Situation Rekommenderad provtagning
1 Parning eller insemination, inga misstankar om Brucella canis och inga reproduktionsstörningar. Blodprov för antikroppsundersökning.
2 Parning eller insemination, förekomst av reproduktionsstörningar, eller import även utan reproduktionsstörningar, inga övriga misstankar om Brucella canis. Blodprov för antikroppsundersökning, 2 prov med 4-6 veckors mellanrum.
3 Import av hund, parning eller insemination, tidigare förekomst av reproduktionsstörningar, misstanke om eventuell infektion med Brucella canis. Blodprov, 2 prov med 4-6 veckors mellanrum, blododling, samt odling eller PCR-undersökning från sperma eller vaginalprov.
4 Parning med hund från kennel infekterad med Brucella canis, import av hund från infekterad kennel. Avrådes från parning eller import.

Så här gäller försäkringen vid Brucella canis
Om en Agriaförsäkrad hund skulle drabbas av Brucella canis görs alltid en bedömning om hunden blivit smittad före eller efter det att försäkringen tecknades. Är det en svenskfödd hund som försäkrats som valp och som till exempel smittats vid utlandsvistelse har försäkringen inga begränsningar. Är det däremot en hund som importerats som valp eller i vuxen ålder och som kan ha smittats innan försäkringen tecknades ersätter den inte.

Här kan den som är intresserad av att läsa mer om Brucella i Sverige hitta mer information: http://www.actavetscand.com/content/54/1/18

Agria Breeders Club, Susanna Martell

Publicerad i Okategoriserade

Hej världen!

Så märker du om hunden har problem med öronen

: 2014-01-28 08:00

Att hålla koll på sin hunds öron är A och O för att slippa problem med dem. Missfärgat sekret och framför allt dålig lukt ska du se upp med. Det kan vara ett tecken på en inflammation.

Om din hund har långa, hängande öron som täcker hörselgångens mynning är det extra viktigt att hålla koll på öronen. Bakterier och svamp trivs i varma, fuktiga öron och kan lätt orsaka inflammationer.

Lukta och titta

Titta och framförallt lukta i hundens öron. Om hunden har, eller är på väg att få, en öroninflammation luktar det oftast illa ur öronen. Det brukar också bildas mer sekret i öronen som kan vara missfärgat. Om hunden har en jästsvampinfektion i öronen blir vaxet ofta brunfärgat men om det är bakterier som orsakar inflammationen brukar vaxet vara gult.

Tecken på inflammation

En öroninflammation gör ont på hunden. Förutom att hunden visar tecken på smärta när du rör vid örat kan den gå med huvudet snett och luta det inflammerade örat nedåt. Den kan också sloka med det dåliga örat och dregla ur mungipan och ha nedsatt blinkförmåga på den sidan. Det beror på att en nerv i ansiktet också kan ha drabbats av inflammationen.

Rengöring

För att förhindra att bakterier och svamp får fäste bör du torka ur öronen vid behov. Du ska undvika att rengöra djupare ned i hörselgången då den är mycket känslig. Hundraser med extremt mycket päls har ofta hår som växer ända ned i hörselgången och på dem kan man ibland behöva rycka eller klippa håret i öronen regelbundet.

Hos veterinären och på apoteket finns speciella öronrengöringsmedel att köpa.

Om din hund får återkommande öroninflamationer kan det vara ett tecken på allergi.

Susanna Martell

Publicerad i Okategoriserade