Plugga plugg plugga

Första månaden på året har det varit 4 dagars utbildning på annan ort hotell o frukost, middag och fika HUUA vad man blir bortskämd

Publicerad i Okategoriserade

Agria och Evidensia

se-agriakortet-_mg_7499

Agria och Evidensia gör veterinärbesöket billigare

Agria Djurförsäkring och Evidensia Djursjukvård har slutit ett avtal om att ansluta samtliga kliniker och djursjukhus till Agriakortet. Därmed erbjuds djurägare en ytterligare trygghet vid betalningen av djursjukvård på ett 50-tal av Evidensias veterinärkliniker och djursjukhus runt om i landet.

Nu kan djurägare med försäkring i Agria som söker vård hos Evidensia ta del av Agriakortets fördelar som sparar pengar genom slopad direktregleringsavgift och reducerad självrisk. Besparingen kan uppgå till totalt 370 kronor. Dessutom går veterinärbesöket snabbare utan väntetid för betalning efter behandlingen.
-Våra djur kan skadas eller råka ut för olyckor när man minst anar det, och ett veterinärbesök kan göra ett rejält hål i plånboken. Med Agriakortet vill vi ta ett steg mot en smidigare skadereglering samt skapa ännu större ekonomisk trygghet för djurägare och djur, säger Birger Lövgren, VD i Agria Djurförsäkring.
För tryggare hantering av en oförutsedd utgift kan djurägare delbetala direkt vid första besöket hos anslutna kliniker och djursjukhus räntefritt upp till 12 månader. Kortet underlättar för klinikens administration och därmed slipper djurägaren betala avgift för direktreglering. Utbetalningen sätts in på kortet direkt och djurägaren behöver inte ligga ute med pengar.  Kortet erbjuder också en reducerad fast självrisk om 200 kronor för djurägare med försäkring i Agria vid betalning av veterinärvård.
Agria samarbetar med Agrias Vänner, partners med ett särskilt fokus på vad djurägare behöver. Vännerna ger erbjudanden och stående förmåner till Agriakortets innehavare.
Alla djurägare kan ansöka om Agriakortet, oavsett vilket bolag djuret är försäkrat i. Agria tar inte ut någon årsavgift för Agriakunder, för övriga kunder är första året avgiftsfritt.
Agriakortet är ett VISA-kopplat kreditkort som innehavaren dessutom handla med i butiker och ta ut kontanter runt om i världen upp till 55 dagar räntefritt.
Publicerad i Okategoriserade

Sussa sött

Skön filt sa Hugo

Delapi´s boxer

och somnade gott

Publicerad i Okategoriserade

DjurMagazinet

Lördag 25 Oktober hade jag förmånen att vara en del av personalen på DjurMagazinet i Jönköping. Jag visade våra broschyrer o det var massor av kunder som ville ha. Träffade även denna underbara lilla vovve som var en blandning av Mops o Pekingese

DjurM bl mops o pekinges

Publicerad i Okategoriserade

Elmia Lantbruk Maskin & Fält 2014

LFAB har stor monter på mässan onsdag till lördag o jag har fått vara med på ett hörn. I  onsdags var en fantastisk dag o massor av besökare som kom o pratade med mig om våra smådjur, på fredagen likaså

10700102_772889719424460_1573196125696036706_o 10599221_772889726091126_2392145960583444862_n 10688132_774906542556111_936255971492839699_o 1836585_774906549222777_736550185915346719_o

 

Publicerad i Okategoriserade

Artificiell Insemination AI

Många valpar blir till tack vare Catharina Linde

Catharina Linde Forsberg är utbildad veterinär och professor i smådjursreproduktion vid SLU. Hon är också Sveriges mest erfarna på insemination av hund. Hennes metoder och kunskaper är kända över hela världen. Idag forskar hon vid SLU och driver tillsammans med sin man det egna företaget CaniRep.

– Jag fascinerades av ämnet reproduktion redan under min tid på veterinärhögskolan och var intresserad av att forska – därför blev jag kvar vid institutionen för obstetrik och gynekologi efter min examen, berättar Catharina.

Sin första hund, en beagle, skaffade hon 1968 från en av de då ledande kennlarna i England.

– När jag så småningom skulle para henne insåg jag vilket hinder våra karantänsbestämmelser utgjorde för avelsutbyte med andra länder. Det fick mig att intresserad av att arbeta med artificiell insemination och djupfrysning av hundsperma som då var något helt nytt.

Skäl att inseminera

Anledningarna till att en hundägare väljer att inseminera sin tik är många.

– Ibland kan det vara för att undvika smittspridning men det är inte så vanligt i Sverige utan mer något som förekommer i till exempel USA.

I Sverige handlar det oftast om att bredda avelsbasen eftersom 85 procent av de cirka 350 raser som kennelklubben godkänner är numerärt små.

– Tidigare hade vi strängare karantänsregler i Sverige vilket gjorde det svårt för oss få in nytt blod utifrån. Det är också en av anledningarna till att vi ligger så långt framme på området i Sverige, förklarar Catharina.

Mänsklig stress

Ungefär en tredjedel av hennes patienter utgörs av en hanhund och en tik som kommer tillsammans på grund av att de inte får till en parning på egen hand.

– En anledning till det kan vara att man släppt ihop hundarna för tidigt under löpningen så att de hunnit tröttna på varandra. Ofta är det faktiskt vår mänskliga stress som ligger bakom, säger Catharina.

Andra orsaker till att en parning inte lyckas kan vara att hundarna är oerfarna. Förr förde man inte lika ofta ihop en oerfaren hanhund med en oerfaren tik. Vårt avelsarbete går också ut på att det är vi som väljer partner åt tiken.

– De vilda hunddjuren är monogama och det arvet finns kvar. Ofta är tikarna mer selektiva än hanarna.

Etiska aspekter

Parningsproblem kan också bero på att tiken har en missbildning i vagina. Ibland har tiken en sträng som går tvärs över vaginan eller en hel mittvägg.

– Sådana tikar ska inte insemineras eftersom en missbildning av det slaget kan vara ärftlig och nästan alltid innebär valpningsproblem.

Sveriges seminveterinärer har regelbundet träffar där de diskuterar de etiska aspekterna i samband med AI för att kunna göra samma bedömning av fallen.

Dräktig eller inte

Catharina uppmanar alla hundägare som besökt henne att höra av sig efter att deras tik ultraljudats eller valpat så att hon kan föra dräktighetsstatistik.

– Jag kontrollerar också SKK:s hunddata då det är jätteviktigt för mitt fortsatta arbete att veta resultatet av en insemination, berättar hon.

Rent generellt innebär insemination med färsk sperma högre sannolikhet för dräktighet än om fryst sperma används.
– Men vid insemination med fryst sperma är chansen ändå så hög som 75-80 procent om:

  • Det är rätt dag i löpningen (progesteroprov)
  • Kvalitén på spermierna är bra
  • Tiken är fruktsam (generellt så är hon som mest fruktsam vid mellan 2-4 års ålder)
  • Sperman läggs ända in i livmodern och inte enbart vaginalt
Dyr frakt i dyr behållare

Att fryst sperma är så pass dyr att frakta beror dels på den speciella kvävebehållaren är dyr och tung, samt på att fraktbolagen tar runt 8 000 kronor för transporten tur och retur.

– Insamlingen och frysningen av sperman tar vi 3 500-4 000 kronor för på CaniRep.

Ett betydligt billigare alternativ är att skicka kyld sperma. Att göra i ordning den kostar 2 000 kronor och ett transportkit väger enbart 1,5 kg och kostar därför endast runt 1 500 kronor att skicka.

– Idag har vi kommit så långt i utvecklingen av vår kylspermabuffert att sperma av bra kvalitet håller sig 1-2 veckor kyld om den hanteras på rätt sätt, säger Catharina.

Den kylda sperman kan även skickas och frysas när den kommit fram.

Uppfödare till studie sökes

Just nu håller Catharina och hennes medarbetare på med en kartläggning av fruktsamheten hos olika hundraser i Sverige.

– Jag får hela tiden samtal från uppfödare som undrar varför så många tikar går tomma just i år. Kruxet är bara att det är samma sak varje år för vi vet inte riktigt hur det ligger till med fruktsamheten hos våra tikar.

Ett stort problem är att få tag i parningsdata. SKK har bara uppgifter om de parningar som resulterat i en kull valpar. Med anledning av studien vill Catharina gärna komma i kontakt med uppfödare som har kenneljournaler över sina parningar och valpningar.

– Om du har journaler över dina kullar får du väldigt gärna höra av dig till mig på telefon: 0708/36 36 23 eller mail: catharina.lindeforsberg@gmail.com så berättar jag mer, hälsar hon.

<!– place image here–>

Agria Breeders Club, Susanna Martell

Publicerad i Okategoriserade

Kaninutställning 11 oktober

kanin4

Östbohallen i Värnamo är det kaninutställning på lördag

De finns i alla möjliga storlekar o utseende

 kanin1

kanin2

kanin jätte

men innan de åker iväg till utställningen måste de bli fina o ett bad krävs

kanin-bad

Undra vem som vinner

Tror dock inte på denna lilla söting

kanin virkad

De vanligast namnen på kaniner som är försäkrade i Agria är

1. Stampe
2. Molly
3. Smulan
4. Ludde
5. Bamse
6. Mimmi
7. Pelle
8. Bella
9. Charlie
10. Maja

 

 

Publicerad i Okategoriserade

Svamptider

Saxat från Agrias hemsida

Giftig svamp är farligt för hunden

Giftig svamp är farligt för hundar. Vissa svampsorter är direkt dödliga och andra kan göra hunden mycket sjuk. Om du misstänker att din hund ätit giftig svamp är det viktigt att ta den till veterinär så fort som möjligt.

Ulrika Lindblad har tre mopsar, Elsa, Ida och Maja, som hon en solig höstdag var ute med i skogen. När hon träffade på en väninna stannade hon till och pratade en stund.
– Under tiden stod hundarna och tuggade på vad jag trodde var gräs. Men plötsligt såg jag att en av dem hade en bit svamp i munnen som jag genast plockade ut, berättar Ulrika.

Kräkningar och diarré

Sen gick det mycket fort. På 20 minuter hade alla tre hundarna kräkts minst fem gånger vardera och de hade fått plötslig diarré.
– Det var jätteobehagligt och vi förstod snabbt att något var fel så vi mer eller mindre kastade vi oss i bilen och körde till djursjukhuset i Slöinge. Min man som också var med hann dock tänka på att få med sig en svamp av den sort som hundarna ätit, säger Ulrika.

I bilen var hundarna mycket dåliga. De lät konstigt, reste ragg och skakade.
– En stund trodde jag faktiskt att vi mist vår äldsta mops Elsa.

Medicinskt kol och dropp

Väl framme hos veterinären fick hundarna medicinskt kol direkt. Kolet binder giftiga ämnen i magsäcken och förhindrar att de tas upp av kroppen.

Hundarna piggade på sig rätt snabbt men eftersom det handlade om förgiftning, som kan leda till svåra leverskador, lades mopsarna in med dropp.
– Vi fick åka hem och veterinären gav oss i uppgift att ta reda på vilken sorts svamp som hundarna ätit.

Spindelskivling ger leverskador

En granne hjälpte oss att konstatera att det var Spindelskivling som hundarna fått i sig vilken är en av Sveriges giftigaste svampar. Det som räddade hundarna var att de troligtvis även mumsat i sig någon annan sorts giftig svamp som ”bara” ger kräkningar och diarré.
– Eftersom de började kräkas i princip omgående så kom den giftigare spindelskivlingen upp snabbt, säger Ulrika.

Spindelskivling är en svamp som påverkar levern direkt men som ger symtom först några dagar senare och då är kroniska leverskador, vissa med dödlig utgång, redan ett faktum.
– Spindelskivling smakar dock inte illa så för nyfikna, hungriga hundar är det lätt att tugga i sig den.

Ulrikas mopsar låg inlagda på djursjukhuset med dropp och medicinering i åtta dagar. Det togs blod- och urinprov dagligen och när alla värden var normala igen fick de, efter en mycket ovis vecka, äntligen åka hem igen.
– Att alla kom hem till oss igen är otroligt skönt, avslutar Ulrika.

Susanna Martell

http://www.agria.se/hund/artikel/giftig-svamp-ar-farligt-for-hunden

Publicerad i Okategoriserade

Paddan

Alla hälsas varmt välkomna att besöka DjurMagazinet i Jönköping. Här på ”Paddan” kan du knappa in ditt telenummer så ringer jag upp dig och svarar på alla frågor som rör Agria Djurförsäkring smådjur.

Vår nya försäkring ”Leveransförsäkring” ingår GRATIS till alla kunder som köper en liten kompis i butiken (ej fiskar) o gäller för olycksfall i fem dagar. Vad kan bli bättre än Gratis försäkring.

Paddan2

Publicerad i Okategoriserade

Kattsnuva

Saxat ur Agrias hemsida

Kattsnuva kan bli kronisk

Kattsnuva, eller kattinfluensa, är en virussjukdom med symptom ungefär som en svår förkylning. Kattsnuva kan vara farligt för kattungar men vuxna katter klarar oftast tillfrisknandet bra. Ibland kan kattsnuva bli kronisk med rinnande ögon som följd.

Kattsnuva, eller kattinfluensa, är en virussjukdom med symptom ungefär som en svår förkylning. För kattungar kan den vara farlig, men vuxna katter klarar oftast tillfrisknandet bra. Den kan bli kronisk.

Tappar aptiten

Katter tycker om att lukta på maten innan de äter den och de ogillar att andas genom munnen. Därför är en igenproppad nos obehaglig och kan få den att avstå från att äta. Sår i mun och hals kan också få den att avstå från att äta. På så vis är inte skillnaden mellan katter och människor så stor – Många av oss tvåbeningar tappar också matlusten när vi är förkylda.

Katten kan också få problem med rinnande ögon och nos. I ett första skede är flödet genomskinligt, men skulle katten bli sämre blir det missfärgat åt det gul-gröna hållet.

Rinnande nos och ögon

Svullna slemhinnor och tilltagande flöde från ögon och nos är ett tecken på att infektionen pågår. Den kan också få sår på hornhinnan som gör ont. Då kisar katten med ögonen och går undan.

Du bör kontakta veterinären om katten inte äter, om kattens sekret blir tjockflytande eller om den visar tecken på att katten blir sämre.

”Första hjälpen” kan du ge hemma genom att torka ögon och nos försiktigt med näsdroppar för små barn eller fysiologisk koksaltlösning från apoteket.

När du behandlar kattsnuva ge ALDRIG katten medicin avsedd för människor – den kan vara dödlig för katten.

http://www.agria.se/katt/artikel/Kattsnuva-kan-bli-kronisk

Publicerad i Okategoriserade