Så var vi i skogen igen med Kia

När vi gick vardagslydnaden på Lundgårds hundskola, blev vi bekanta med Alf & Ulla  och hunden Douglas. Alf frågade om vi ville vara med i ett gäng som träffades ibland och spårar. Spårnördar som vi har blivit tackade vi självklart JA! Så på söndagen den 1 september var det att packa fikaryggsäcken och bege sig till Skivstjärn i Deje. Det var ett härligt gäng som vi träffade och vi hade mycket trevligt i Skogen med våra hundar.


Bosco med husse


Gudrun & Cajenne var också med

Kia tycker att det är så förtvivlat roligt att spåra, här är vi på väg ut till ”hennes spår”. Gudrun hade lagt ett klurigt spår! Kia gjorde tappt ett par gånger men gav sig inte hon fortsatte att spåra hela tiden.

Bertil & Kia vid hennes spår start, det är inte ”spikskor på” när någon annan har lagt spåren, så jag slapp se Bertil & Kia i 180 km i skogen. Vi har ”backat” lite när det gäller apellspåret, då Kia inte är intresserad av vare sig spårapporter eller leksaker i spåret…. Däremot en burk med mina hemmagjorda levergodisar går bra. Hon markerade 2 av 3 så vi får vara nöjda att hon gav dem lite uppmärksamhet, jo hon hittade faktiskt en hundleksak i skogen men den tillhörde inte dagens spår…..

    Vad vi så intressant tittar på det vet jag inte….

Publicerad i Allmänt

Härlig helg i Grövelsjö

Fick samtal från syster Lena Olsen för någon månad sedan. ”Ska ni med upp till Grövelsjö helgen den 24 och 26 agusti och fira 10-års jubileum!”
Dvs syster hade varit gift i 10 år med Leif Olsen och Betil och jag hade varit förlovade i 10 år.

Sagt och gjort, bokade en liten stuga hos www.grovelsjogarden.se, klart prisvärt om ni får för er att resa till norra Dalarna. Ankomst fredagskvällen i god tid så Bertil fick sin före klockan åtta pilser, den är viktig! Ingen vandring på fredagen det sparade vi till lördagen och söndagen.

Skälla på renar!

Vaknar klockan 05.00 av att hunden varnar och det ordentligt! Det hon hade hört och fått syn på var renar och åter renar, en flock på ca 30 renar passerade husknuten. Dessa konstiga djur ska inte vara här. Yrvaken matte berömmer hunden duktig varna….

 

Bada i källan
I avvaktan på att syster och svåger ska anlända tar vi oss en tur till Grövelsjö Fjällstation och en vandring ner till Sjöstugan, via Linnes källa.

”Jippie, vatten” säger hunden och hoppar i med huvudet före.  ”Uff” sa hunden, jag trodde det var grunt jag såg ju botten” Mao Kia dyker med huvudet före ner i det mineral rika vattnet, som är så iskallt det bara kan vara innan det fryser.  Vi var naturligtvis tvungna att smaka på vattnet och Linné hade rätt det smakar som vatten ska ingenting.
Turen går vidare till Sjöstugan som ligger vackert belägen vid stranden, där kan man även hyra båt eller kanot. Tyvärr så var serveringen nedlagd, damen som satt utanför informerade oss om att hon hade slutat med serveringen när hon fyllde 60-år. Otroligt trist för det hade varit gott med kaffe och våffla. Vi gick vidare och tog oss en liten tur på Linné stigen, stig och stig det var en grusad gång på 1½ meter bred, har kunde man ha fjällvandrat med rullstol.

Syster och svåger anländer på lördagen och vi blir bjudna på Lenas underbara räkmackor.

Söndagen 25 augusti

Möter upp Lena och Leffe för en tur till Silverfallet, det blev en tur på ca 6 km där 3 km var uppför. Det var helt klart att gå turen upp. Staketet som syns i bakgrunden är norska gränsen.

Senare på kvällen avnjöt vi en mycket god middag på Fjällstationen.

Publicerad i Allmänt

Gästbloggare – Bertil (å Kia)

Hur fort går en ’löpskallig’ Hoffe?
D-ligt fort!

Kom hem från jobbet idag, eller rättare sagt kom inte riktigt hem utan blev stoppad på vägen av Kia och Maud Olsen Johansson. Maud hade lagt ett spår på 640 meter enligt GPS och nu ville Kia att vi skulle ta spåret, sin önskan visade Kia genom att nästan riva bilen …… ingen tvekan om vad hon ville
Trött husse, pigg Kia och ett viltspår som har legat i bara tre timmar är ingen bra kombination. Kia tog an spåret klockrent och spårade fint i 30 meter sedan lade hon in fyran och drog (vi märker ibland ut vinklar med klädnypor högt i träden), en blå klädnypa visslade till i ögonvrån, antagligen rätt så här långt.
Lita på hunden hörde jag Maud ropa, tacka f-n för att jag litar på hunden vad annat att göra när man har fullt upp med att slippa grenar i ögonen samtidigt som fötterna ska sättas på (förhoppningsvis) säker mark.
Maud stod någonstans mitt i spåret och skrattade så att hon (nästan) kissade på sig inför synen av en Hoffe som gick i 180 släpandes en nu helt slutkörd husse efter sig. Kia klockren (som vanligt) passerade Maud på en meters håll varvid Maud nästan stupade av vinddraget ….. husse som en vante efter med orden ’Lita på hunden’ ringande i öronen.
För en stund litet lättare terräng för hunden vilket inte blev någon avkoppling för husse, i med femman å så drar vi tänkte hunden. Husse tänkte nu mest på vätskebalansen = öl!.
Spåret klockrent med en del färsk viltkänning, Kia nöjd med dagen (fick sin rådjursklöv), husse börjar hämta sig (efter en öl) och Maud skrattar fortfarande (inte kissnödig numera, verkar dra sig åt ’börjar få ont i magen’).
Sensmoral
Det går inte att lägga färska viltspår åt Kia för det kommer att medföra husses hjärtinfarkt och mattes nedkissade byxor.
Kul hade vi i alla fall
Publicerad i Allmänt

Sommaren som gått….

Sommarmånaderna går aldeles för fort, men vi har hunnit med massor. Måste erkänna att min hoffetik Kia tar all min fritid. Men det är det värt vi har jätte skoj.
Våren och försommaren har bestått av mycket hundträning. Vardagslydnad, grundkurs i bruks och personspårkurs, allt detta har vi gjort på Lundagårds Hundskola.

Kia har även hunnit med att bli godkänd i anlagsklass för viltspår.

 

Katterna då undrar ni?
Jo, det har hänt saker på kattsidan också…. vi har 3 st underbara kattungar:

  

IC S*Frostnattens Mimer och S*Frostnattens Donatella är föräldrar, 2 st rödtabby bicolour honor och 1 st rödtabby bicolour hane.

Semestern bestod av den nästan sedvanliga resan till Nord-Norge i år hade Polarkatten sin utställning i Bodö. Vi bodde vid Saltstrumen, jag älskar den Nord-Norska naturen, den är så dramatisk.
Semesterna avslutades med en utställning hos Sundsvalls Kattklubb, vi fick njuta av många vackra katter på dessa utställningar, fick bland annat träffa gamla favoriter och nya bekantskaper.

I Sundsvall träffade jag på en ny bekantskap:  IT*Norr Venn’s Via L’Viaquez – ”TITUS”

Sundsvalls Kattklubb hade Norsk Skogkattspecial och jag hade fått äran att få ta ut bäst i ras och valet föll på vackra ”Titus” som då var 4 månader gammal. (10 katter var nominerade i olika åldrar) Han vann även sidoklassen bästa öron och blev Best in Show 3-6 månader. Jag ryser när jag skriver detta för han är så snygg. Grattis till ägarna Birgitta och Sven-Arne Forsberg.

Favorit i repris är vackra (N)Solstorms Magda – min Midtsommernattsdrøm JW.

Hon blev Best in Show hon var nominerad bägge dagarna i Bodö. Hon är så vacker.

Publicerad i Allmänt

Östfoldkattens utställning 6 och 7 april 2013

Då har jag varit till Norge och dömt katter i Fredrikstad alltid lika roligt att döma.

Jag dömde en mycket vacker sibir hona som blev BIS bägge dagarna.

IC CarilloCat LoveCall.

 

Jag hade även nöjet att igen få döma Migotos Sahra, jag dömde henne även på Speed Cat i mars och hon utvecklar sig fint. Ja, nu är jag ju lite ”galen” i sköldpaddor. Shara blev BIS på söndagen.

Vill även gratulera Nils Axel Nissen till hans fina brunmaskade birma hona, DK Oddenvejen Ynde, som blev Junior Winner på utställningen. Hon är en den första birman på 3 år som fått titeln i Norge eller Sverige.

 

Måste bara säga att hon verkligen är ”ögon godis”

 

 

 

Publicerad i Allmänt

Hundar & katter

Våren närmar sig med storm steg och Kia min älskade Hoffe på 8 ½ månad  undrar vart snön tar vägen. Hon letar reda på den sista högen och njuter i vår solen.

Katterna njuter också av våren och ”Xtra katten” har stolt kommit hem och visat sitt första jakt byte.

Publicerad i Allmänt