I betraktarens öga

 

naked4u_500

Alla djurbebisar har en speciell charm. Vissa är mer speciella än andra. Sphynx är en kattras som man antingen älskar eller inte tycker om alls. Precis som fiskbullar.

Jag ska villigt erkänna att jag haft svårt för nakna katter. Jag har själv pälsmonster (helig birma) och jag tycker om päls. Åtminstone när den sitter kvar på katten och inte förökar sig på egen hand i soffan och på heltäckningsmattan.

För några år sedan fick jag för första gången närkontakt med en spynxbebis. Hon fattade genast tycke för mig, kröp in i min famn och somnade gott. Hennes nakna kropp var varm och len som en nyligen mogen persika. Jag föll pladask.

Det har inte gått så långt så att jag vill ha en sphynx själv. Men bilden på den här blåmaskade hanen fick mig att le förälskat och sucka djupt för mig själv. Kanske det finns plats för en sån här liten gremlin ändå…

Den tre veckor unga, ännu namnlösa, pojken finns tillsammans med sina tre syskon i katteri Naked4U i Norberg, www.naked4u.se

 

SPHYNX – historia och ursprung
Hårlösa katter har förekommit på många håll under lång tid även om det inte ledde till någon framgångsrik avel på dessa katter. Starten till sphynxaveln skedde i Kanada i mitten av 1960-talet där en hårlös katt föddes, i en kull av normalpälsade kullsyskon, och försöket att avla på denna katt lyckades. I slutet av 1960-talet ansöktes om rasgodkännande i CFA då man även namngav rasen till sphynx eftersom man tyckte att den påminde om de egyptiska kattstatyerna. CFA godkände rasen men senare drogs godkännandet tillbaka på uppfödarnas begäran eftersom ärftliga defekter visade sig men sphynxen har återigen godkänts inom CFA.

Under 1970-talet startade de första avelsprogrammen i Europa (framför allt i Nederländerna) och samavel har skett med bland annat amerikanskt korthår, eruopé och till viss del devon rex.

Sphynxens vara eller icke vara har under åren väckt en del debatt men på FIFes generalförsamling 2001 beslutades att godkänna den som ras.
Källa: Sverak

Detta inlägg är publicerat i Allmänt, och taggat med , , . Skapa ett bokmärke

Kommentering låst.